Peynir

Koyun Peyniri Nedir

Besleyiciliği Oldukça Yüksek: Koyun Peyniri Nedir?

Ülkemiz peynir çeşitleri açısından oldukça zengindir. Birbirinden lezzetli, meşhur ve kendine özgü peynirleri vardır. Bunların içinde sofralarımızda en çok yer alanlardan biri de Ezine peyniridir. Özellikle Çanakkale’de üretilen Ezine koyun peyniri bu peynirler içinde en çok tercih edilen ve severek tüketilen peynirlerdendir.

Koyun peyniri yüksek oranda koyun sütünden elde edilen besin değeri oldukça yüksek bir peynirdir. İnsan vücuduna sayısız faydaları vardır.

Koyun Peyniri Nasıl Tüketilir?

Koyun peyniri hem sağlık hem de lezzet açısından sofraların vazgeçilmezi olan peynir çeşitlerindendir. Kahvaltılarda sade bir şekilde sıklıkla tüketileceği gibi farklı şekillerde de yapılarak yenilmektedir. Yumurtayla birlikte yapımı kolaydır ve çok faydalıdır. Ayrıca hamur işlerinde, tost ve sandviç içlerinde, makarnalar ve pizzalarda da tüketilebilir ve oldukça lezzetlidir.

Koyun Peyniri Nasıl Yapılır?

Koyun peyniri yapımı %90 oranında koyun sütü sağılarak yapılmaktadır. Sağma işlemi tülbent yardımıyla sütü süzerek olmalıdır. Süt sağımından sonra sütü derin bir kazanda veya krom kaplarda 1-2 saat bekletmek gerekir. Daha sonra bekletilen süt iyice kaynatılır. Kaynayan süt tekrar ılık hale gelene kadar bekletilir. Sırasıyla mayalama, süzme ve tuzlama işlemleri yapılır. Mayalama için 20 litre süte bir çay kaşığı peynir mayası katılması yeterlidir. Sütle maya karıştırılarak ağzı sıkıca kapatılır. Bir bezle iyice sarılarak yaklaşık 2 saat bekletilir. 2 saat bekleyen mayalanmış koyun peyniri bez torbalara konularak özenle süzülmesi sağlanır. Bu işlemden sonra kaya tuzu ile hazırlanan kalıplardaki peynirlere tuz eklenir. 2-3 gün sonra ise bir miktar tuz konularak kaynatılan su, dinlendirilerek bu kapların içindeki hazırlanmış koyun peynirine dahil edilir. Tekrar ağzı sıkı kapatılarak kaplarda karanlık ve serin olan bir yerde saklanır. En az 1 ay bekletildikten sonra tüketilmeye başlanabilir.

 

Koyun Peyniri Nasıl Saklanır?

Tüm peynir çeşitlerinde olduğu gibi koyun peynirinin muhafaza edilme şekli çok önemlidir. Son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Son kullanma tarihi geçen peyniri tüketmek ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Koyun peyniri, ambalajından çıktığı veya kapağı açıldığı an tüketim süresine çok dikkat edilmelidir. Mutlaka serin bir yerde hatta buzdolabında ağzı sıkı kaplarda saklanmalı ve kısa sürede de tüketilmelidir.